Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

"Η κοκκινοσκουφίτσα " γραμμένη σε 4 γλώσσες ( Διαπολιτισμικό παραμύθι-ασφάλεια στο διαδίκτυο)







« Ο όρος Διαπολιτισμική Εκπαίδευση δηλώνει μια διαλεκτική   σχέση, μια δυναμική διαδικασία αλληλεπίδρασης και αμοιβαίας αναγνώρισης και συνεργασίας ανάμεσα σε άτομα διάφορων εθνικών- μεταναστευτικών ομάδων» (Μάρκου:1997)


Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος erasmus + " Καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία" θα παρακολουθήσουμε επιμόρφωση  στο εκπαιδευτικό κέντρο GREF στη Λισαβόνα και  θα προσφέραμε το παραμύθι αυτό σαν δώρο - δείγμα της δουλειάς που κάνομε στο σχολείο στα πλαίσια της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης,
Τηρώντας τις βασικές αρχές της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης που είναι, Αποδοχή  και σεβασμός της διαφορετικότητας- Ισονομία,  Παροχή ίσων 

ευκαιριών, Αλληλοαποδοχή, αλληλοκατανόηση και 

αλληλεγγύη καλέσαμε σε συνάντηση τους γονείς των παιδιών  που κατάγονται από Ρουμανία, Συρία και Αλβανία αλλά και από Ελλάδα, συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε ένα έντυπο παραμύθι δοσμένο στις τέσσερις γλώσσες ενώ την εικονογράφηση θα αναλάμβαναν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας.

Με τα παιδιά χωρίσαμε το παραμύθι σε σκηνές και βρήκαμε ποιοι ήρωες θα πρωταγωνιστούν στη κάθε σκηνή καθώς και το σκηνικό που θα τη πλαισιώνει.
Αποφασίσαμε και συζητήσαμε με τα παιδιά ότι θα βγάλουν δύο φωτογραφίες για κάθε σκηνή, μία με καλυμμένα πρόσωπα και μία με ακάλυπτα. Στο έντυπο παραμύθι που θα πάρουν σπίτι θα φαίνονται τα πρόσωπα, ενώ τα πρόσωπα θα είναι καλυμμένα σε αυτό που θα δοθεί σαν δώρο , αλλά και στην ηλεκτρονική μορφή του παραμυθιού που θα δημοσιευθεί στον ιστότοπο του σχολείου .

Κατά την ενημερωτική συνάντηση - συζήτηση με τους γονείς και εργαζομένους στο σχολείο μας με την ευκαιρία της ημέρας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο εκτός των άλλων που ειπώθηκαν, εξηγήσαμε τον λόγο των δύο τύπων βιβλίων που δημιουργήσαμε. 


Βρήκαν τα ρούχα για να ντυθούν, έφτιαξαν μάσκες και άρχισαν τις πρόβες.





Οι γονείς έφεραν τα κείμενα και οι νηπιαγωγοί έκαναν την ηλεκτρονική επεξεργασία. Επειδή η δωρεάν εφαρμογή δεν επέτρεπε περισσότερες των 15 σελίδων το παραμύθι χωρίστηκε σε 2 μέρη.


  
Το παραμύθι σε pdf στη μορφή που εκτυπώθηκε και θα βιβλιοδετηθεί με τη παρουσία και τη βοήθεια των παιδιών.


Το παραμύθι παρουσιάστηκε στα παιδιά και σαν κουκλοθέατρο, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τους ήρωες.





1ο μέρος